نمایشگر دسته ای مطالب
سخنرانی حجت الاسلام نقویان در دبیرستان دخترانه ناحیه 2(دوره اول)
سخنرانی حجت الاسلام نقویان در دبیرستان دخترانه ناحیه 2(دوره اول)
به مناسبت بزرگداشت ولادت حضرت جوادالائمه(ع) در نمازخانه مدرسه راهنمایی دخترانه جوادالائمه ناحیه2 مراسمی با حضور والدین دانش آموزان برگزار شد.
این مراسم، با سخنرانی حجت الاسلام نقویان پیرامون موضوع تربیت فرزند، و چگونگی تأثیر مدرسه و خانواده در آموزش و پرورش فرزندان همراه بود.
حجت الاسلام نقویان اظهار داشت: هر موجودی برای سعادت خودش نیازمند یک عضو قوی است . در بحث تعلیم و تربیت در ایران مدارس زیر نظر وزارت آموزش و پرورش است که به دو مقوله آموزش و پرورش دانشآموزان توجه می کند. در بحث آموزش به یادگیری علوم مختلف مانند فیزیک، ریاضی، تاریخ و... میپردازد که به قول شهید مطهری باعث افزایش سرعت انسان میشود؛ همانطور که با پیشرفت علم و تکنولوژی امروز سرعت انجام کارها نسبت به گذشته چندین برابر افزایش یافته است. هرچند امروزه استفاده های نادرستی از آنها میشود، اما اگر تربیت دینی مناسب صورت گیرد، استفاده از تکنولوژی نیز در جهت اخلاق صورت میگیرد. همانطور که امام زمان نیز هنگام ظهور از تکنولوژی برای پیشرفت در جهات مختلف در راستای خدمت اخلاقی استفاده خواهد کرد. بنابراین مدرسه تنها میتواند بال علم را تقویت نماید و هیچ زور دیگری ندارد.
وی افزود: اما دانش آموزان از معلمان خود بسیار یاد میگیرند، چرا که در نظر آنها یک معلم خوب معلمیست که اولا خوشاخلاق و ثانیا باسواد باشد. در جامعه امروز هم ما در کشور به اندازه کافی متخصص در عرصه های مختلف داریم. مشکل آنست که انسان با اخلاق بسیار کم داریم. در گذشته روحانیون برای ترویج اخلاق با الاغ به روستاهای اطراف
میرفتند و حتی شبها هم در طویله می خوابیدند تا به مردم آموزش دینی بدهند. اما امروز دیگر چنین نیست، چون دیگر سوز و گداز قبلی از بین رفته است. بنابراین بیشترین تکلیف مادران امروز تربیت اخلاقی فرزند خودشان است، چون آنچه که فرزند از مادر خود می آموزد هزار برابر آن چیزی است که دانش آموز از معلم خود یاد خواهد گرفت. معلم باید مدام در حال بروز کردن خود به لحاظ علمی باشد تا از چرخه علمی عقب نماند، اما این مادر است که میتواند با محبت خود به آموزش علمی و پرورش اخلاقی فرزند خود کمک نماید.
حجت الاسلام نقویان ادامه داد: هرفردی میتواند هر کجا که دلش میخواهد زندگی کند اما تربیت اخلاقی و دینی خود را حفظ کند. درست است که ممکن است سختیها و مشکلات را تحمل نماید اما مهم این است که انسان در جایی ساکن باشد که بتواند زندگی بهتر و سالم تری داشته باشد. همانطور که در قرآن نیز گفته شده که اگر محل زندگیتان نامناسب بود از آنجا مهاجرت کنید و در زمین بگردید، هرجا مناسب بود همانجا بمانید. بسیاری فکر میکنند که در اروپا به خاطر شرابخواری نمیشود زیست اما این اشتباه است چرا که در حدیثی آمده است: «شرابخواری شاه کلید همه گناهان است اما دروغ از شراب هم بدتر است».زمانیکه در کشوری اختلاسهای میلیاردی شود، به راحتی به مردم دروغ گفته شود، مردم هم به تبع آنها در جامعه همین رفتار را میکنند؛ همانطور که بسیار شنیدهایم که مردم به حاکمانشان بیشتر از پدرانشان شبیهند، پس با این چرخه بی اخلاقی در جامعه رواج پیدا میکند. و اینطور است که در این جامعه فرزندان بیاخلاق هم تربیت میشوند، چرا که رفتار پدران و مادرانشان را میبینند و دیگر گفته ها و سخنان آنها اثر خود را از دست میدهد. پس ترویج صداقت در جامعه، از مهمترین خدمات در راستای ترویج اخلاق است. صداقت تیریست که شاید در زمان کوتاهی انسان را از سایرین عقب بیاندازد، اما بالاخره روزی این تیر از کمان رها میشود و آن زمان است که فرد از همه جلوتر میافتد و نتیجه صداقتش را میبیند.
پس خواستگاه تفکر، خواستگاه نگرش فرزند و رفتار وی، در خانواده است. نوع رفتار خانواده با فرزند در تربیت اخلاقی او بسیار تأثیرگذار است. سختگیری و اجبار برای انجام تکالیف دینی و واجبات، نتیجه-ای جز دلزدگی و ترک این کارها در آینده را به دنبال نخواهند داشت. پس همه تهاجم ها و ضدیتها برگرفته از رفتار خود ماست. اینگونه میتوان گفت که ضد هرچیزی از جنس خودش است. تهاجم با تبلیغات نامناسب اتفاق نمی افتاد بلکه با اندیشه های بیجا و نادرست، باکلک زدن، بداخلاقی، دروغ، ریا و... در جامعه رواج پیدا میکند. چنان که حتی عمربن سعد در نامهای به ابن زیاد میگوید: زیاد از دو چیز بپرهیز: از عسف (سختیهای بیجا) و حیل.
وی افزود: برای تشویق فرزندان باید از در محبت وارد شد. مهربانی و محبت به فرزند، توجه به وی و عدم سختگیری و از همه مهمتر خوش اخلاقی از مولفه های بسیار مهم است. در گذشته همه تفریحات در بیرون از خانه بوده است و به همین دلیل تمایل به بیرون رفتن زیاد بود. اما امروز اغلب فرزندان علاقمند به تنها بودن در خانه و استفاده از شبکه های ارتباط جمعی و ... هستند. اما این برگرفته از تیزهوشی و تدبیر والدین است تا با محبت خود بتواند از گناه کردن فرزند خود جلوگیری نموده و او را به جمع خانواده باز گرداند. شبکه های ماهوارهای و غربی تا زمانیکه خود فرد در درجهای از ایمان باشند که تربیت اخلاقی انان درونی شده باشد هیچگونه انحرافی نمیتوانند ایجاد کنند. با تشویق و سادهسازی تکالیف دینی میتوان فرزند را به انجام آنها ترغیب کرد. همانطور که رسول اکرم نمازهای صبح را در کوتاهترین زمان ممکن میخواندند در حالیکه امروز بسیاری از روحانیون در نماز صبح سوره بقره میخوانند. مسلما این کارها نتایج عکس به دنبال دارد. پس به طور کلی میتوان گفت اخلاق قویترین بال برای رشد هر انسانی است و محبت نیز بهترین راه برای تربیت اخلاقی فرزندان و جلوگیری گناه در وی است.
حجت الاسلام نقویان در پایان اظهار داشت: رشد اخلاقی در خانواده بسیار موثر است و مدرسه نمیتواند در این زمینه قول دهد که همانطور که به رشد علمی فرد کمک میکند، او را فردی با اخلاق نیز تربیت خواهد کرد. شرایطی که یک معلم با ان مواجه است با شرایط یک مادر نسبت به فرزند متفاوت است. مشکلات کار و حقوق نامناسب و دیگر مسائل باعث شده که معلمان بیشتر برای رفع تکلیف انجام وظیفه کنند و دیگر نگاه « تربیت یک انسان» فراموش شده است. در حالیکه اگر به معلمان و بزرگداشت و تکریم آنها توجه شود مسلما معلمان نیز کمک بزرگی در تربیت اخلاقی دانش آموزان خواهند بود.